מאת מיכל פטמן 7.10.2008
מוטי ציליבון, תושב פתח-תקווה, עומד בראש עמותת "can" הפועלת לקידום נכים. חניכי העמותה יעזרו בקרוב לצבוע בית כנסת בעיר וינטעו עצים בתחנה המרכזית
מוטי ציליבון, בן 56, יליד ותושב פתח-תקווה, הקים את עמותת כן-can אנחנו יכולים. העמותה פועלת בהתנדבות לקידום נכים ובעלי צרכים מיוחדים. מוטי נשוי ואב לשלוש בנות שימש בעברו כסגן דובר וסגן ראש אגף השיווק של חברת "דן" וכן עסק באימון קבוצות כדורסל.
מוטי שהחל להתנדב באיל"ן לפני עשר שנים ואף אימן ילדים נכים במועדונית איל"ן, הקים לפני שלוש שנים את עמותת כן במטרה לתת מענה לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים ולשלבם בחברה.
ציליבון: "המוטו המוביל הוא שחשוב לסייע לבעלי המוגבלויות, אך התרומה הגדולה ביותר היא לאפשר להם לתת מעצמם למען האחר ולהתנדב בקהילה בה הם חיים. אני מלמד את החניכים להנות מתרבות פנאי ומעלה את הדימוי האישי ואת ביטחונם העצמי כדי שירצו למצות את הפוטנציאל הגלום בהם. אנחנו נוטעים בנכים תקווה ופותחים בפניהם דלת חדשה למגוון עשייה של פעילויות שונות. אם המוגבל יחשוב שהוא יכול, הוא יצליח להתמודד עם אתגרים שלעולם לא היה מאמין שהוא מסוגל".
העמותה מפעילה חוגים מגוונים כגון: מחשבים, עבודות יד, ציור, צילום וקולנוע. רותמת בני נוער להתנדב לעזרה בשעורי עזר לילדים הנכים ויוזמת חלוקת אוכל למשפחות נזקקות. כמו-כן דואגת עמותת כן, ליזום פעילויות לא שגרתיות וטיולים אתגריים עבור הנכים. בטיול שהתקיים לאחרונה במצפה רמון, השתתפו נכים בעלי מגבלות תנועה, לקויי ראיה, שמיעה ולמידה בין היתר מאזור פתח תקווה וראש העין. חלק מהנכים טיילו כשהם ישובים על כסאות גלגלים ונעזרים בהליכונים ובקביים.
אבי, בן 25, נכה עם בעיות מוטוריות קשות וחולה אפילפסיה מספר: "מוטי הוא בן אדם שיכול להוכיח לכל אדם נכה שאין דבר כזה לא יכול או לא רוצה. הוא יכול לגרום לכל אדם להאמין שהכול אפשרי. הוא הוציא אותנו הנכים לטיול ספורט אתגרי ונתן לנו כוח להאמין בעצמנו שאנחנו יכולים ומסוגלים לעשות דברים כמו בן אדם בריא. איתו הגעתי למקומות שלא הייתי בחיים. למדנו צלילה באילת, נסענו בג'יפים, שטנו בסירות פדלים ועשינו סנפלינג. נסענו להרבה בסיסים בארץ וביניהם בסיס חיל אוויר, שם הכרנו פעם ראשונה טייסים. אני יתום מהורים ואת מוטי הכרתי בדיוק כשאמי נפטרה, במסגרת החוג לקולנוע שמוטי יזם והקים. מוטי קנה לי מצלמת וידאו, כי ידע שאני רוצה להיות צלם ובזכותו היום אני עוסק בזה. הוא הצליח להחזיר לי את החיוך לפנים".
ציליבון, שהספיק ליזום פרויקטים רבים למען הנכים, יזם גם הפעלת אוטובוס שהוסב לשימוש ככיתת לימוד ניידת. באוטובוס, ציוד ומחשבים לעריכת סרטים וללימוד מקצועות הצילום והכוונה היא להביא את בית הספר הזה אל אנשים בעלי מוגבלות בכל רחבי הארץ.
בכפר "בני ציון", הוסטל לנכים עם פיגור קל בינוני וקשה בראש העין, העביר מוטי לחוסים את עקרונות הצילום מבלי לתת למגבלות להשפיע. על-פי תפיסת עולמו אסור לציבור המוגבלים רק "לקבל" אלא חובתו גם "לתת" לחברה הישראלית. התפיסה הזאת היא מקור קריאתו החוזרת ונשנית לפעילות ההתנדבות של ציבור הנכים במסגרת הצבא, בתי חולים וכו'. במסגרת המוטו של העמותה לתרומה לקהילה, מתכננים חניכי העמותה לצבוע בקרוב בית כנסת בעיר. כמו-כן, מתכננים החניכים לשפר את תדמית התחנה המרכזית בפתח-תקווה ולייפות אותה באמצעות נטיעת עצים ושיחים.
הכתבה המקורית
